Notícies d’interès

10.942 infants i joves participen aquest estiu en 295 activitats de lleure a les comarques de Ponent

Publicada a Associacionisme, Novetats, Participació Juvenil, Societat i Cultura. el Dijous 18 de juliol de 2024


Les directores generals de Joventut i de l’ACJ, Rut Ribas i Martí i Laia Girós i Barrés, visiten dos camps de treball a les Garrigues on 39 joves hi fan tasques de recuperació del patrimoni.

Les entitats organitzadores de les activitats de lleure a les comarques de Ponent han comunicat a la Direcció General de Joventut (DGJ) un total de 295 activitats per aquest estiu fins a dia d’avui. Les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l’inici de l’activitat per a comunicar-les a la DGJ, de manera que les xifres encara creixeran les properes setmanes.

A aquestes activitats hi ha inscrits, hores d’ara, un total de 1.333 monitors/es i director/es de lleure, 70 persones de suport i 9.539 participants, que majoritàriament faran casals de vacances (9.287 inscrits en 254 activitats). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (921 i 18 activitats), les acampades (280 i 7), les rutes (156 i 2) i els camps de treball (298 i 14).

I pel que fa al lloc de realització, el Segrià és, fins a data d’avui, la comarca amb més participants inscrits (5.935), seguida la Noguera (1.993), el Pla d’Urgell (1.203), l’Urgell (704), la Segarra (668) i les Garrigues (439).

Són dades que ha donat a conèixer aquest matí la directora general de Joventut, Rut Ribas i Martí, durant la visita al camp de treball “Els camins empedrats”, que del 30 de juny al 14 de juliol té lloc a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues). En aquesta activitat de patrimoni i medi ambient, organitzada per la Fundació Escolta Josep Carol, hi participen un total de 15 nois i noies d’entre 14 i 17 anys. Els participants arrangen el camí vell empedrat de la Pobla al camí ral tot col·locant algunes pedres que hagin caigut de parets i marges, refent graons o fent trenques per conduir l’aigua enfora del camí. L’objectiu és recuperar i mantenir el patrimoni immaterial com és el camí tradicional que uneix la Pobla, el Vilosell i Ulldemolins.

En el vessant més social, els participants al camp també col·laboraran en activitats socials del poble relacionades amb animació de gent gran en espais de refugi climàtic com són els camins de la Fumada o de les Argiles.

Durant la visita, a la qual també hi han assistit l’alcalde de la Pobla de Cérvoles, Ferran Borch i Puigdengoles; el vicepresident segon del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó i Cornadó; la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Laia Girós i Barrés; la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Joana Terré i Baldomà, i el director de projectes educatius de la Fundació Escolta Josep Carol, Joan Toronell i Ponces, la directora general de Joventut ha reconegut la tasca que hi duen a terme els i les monitores. Així mateix, ha posat en valor l’aposta per aquest tipus d’activitats que es basen en el compromís comunitari i en la feina del jovent tot participant per transformar la realitat i que, en el cas concret de la Pobla de Cèrvoles, també ajuden a integrar les persones més vulnerables.

Les responsables de Joventut del Govern han visitat, posteriorment, el camp de treball “Riqueses de Vinaixa: Recuperem el nostre patrimoni”. En el marc d’aquesta activitat, 24 participants d’entre 14 i 17 anys, restauren les cabanes de volta (refugis per a pagesos) i els aljubs (dipòsits d’aigua) a la zona de Vinaixa, dos elements arquitectònics tradicionals que són patrimoni de la comarca. Així mateix, nois i noies faran cartells amb descripcions de la història d’aquestes construccions per donar-les a conèixer entre els visitants.

63 participants a les colònies d’Afanoc
Per finalitzar la jornada, les directores generals de Joventut i de l’ACJ visiten a la tarda el transcurs de les colònies que l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) organitza a través del programa “L’estiu és teu!” a l’alberg de L’Espluga de Francolí Xanascat (Conca de Barberà).

Un total de 63 infants i adolescents d’entre 6 i 16 anys participen en aquesta iniciativa de l’1 al 5 de juliol en unes colònies adreçades especialment als germans i germanes de nens i nenes que hagut de viure la realitat de càncer.

Al mateix alberg s’hi duen a terme també aquests dies les colònies de música, a les quals hi ha un total de 39 participants i 13 monitors/es. Al conjunt de “L’estiu és teu!” hi ha prevista la participació de 2.545 infants i joves aquesta temporada.