Notícies d’interès

29.116 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran.

Publicada a Associacionisme, jove_segrià, Novetats, Recursos, Servei d'Informació Juvenil, Societat i Cultura. el Dilluns 25 de juliol de 2022


Fins ara, s’hi han inscrit 29.116 infants i joves, 4.646 monitors/es i dirigents i 741 persones de suport. La gran majoria participen en algun dels 416 casals d’estiu. La resta d’activitats es reparteixen en 140 colònies, 179 acampades, 33 camps de treball i 130 rutes.

Entitats, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes. Segons les previsions del Departament, de juny a setembre s’arribarà a xifres similars a la participació de l’estiu passat, en què 39.124 nois i noies van participar en 1.307 activitats a la demarcació.

Enguany, amb 5.695 persones inscrites entre participants i dirigents, el Segrià és la comarca amb més assistència, seguida del Pallars Sobirà (3.875), Cerdanya (3.642), Solsonès (3.091), Pallars Jussà (2.369), Noguera (2.291), Alta Ribagorça (2.083), Alt Urgell (1.848), Urgell (1.160), Pla d’Urgell (1.076), Segarra (1.040), Garrigues (607) i Aran (339).

Aquest matí, la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, ha visitat dos camps de treball, a la Segarra i la Noguera. En el decurs de la jornada, Ramon ha donat a conèixer les dades de participació d’activitats d’estiu a la demarcació i ha destacat que per a promoure l’accés al lleure dels infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat el Departament de Drets Socials destina un total de 1,4 milions d’euros en beques, el que suposa un increment de 250.000 euros respecte de l’any passat.

Visita als camps de treball


La responsable de l’Agència Catalana de la Joventutha visitat la quinzena de joves que participen al camp de treball de patrimoni i mediambient “El Domo del bosquet, un projecte de bioconstrucció”, que té lloc del 8 al 22 de juliol a Sant Ramon. Aquesta activitat consisteix en la construcció duna cúpula geodèsica que donarà resposta a l’actual necessitat de disposar d’un espai polivalent que tindrà dues funcions principals: com a aula natura pels alumnes de l’escola i com a espai per a usos culturals i lúdics.

Tot seguit, Ramon s’ha traslladat a la Noguera on ha visitat el camp de treball “ArqueoÀger”, que té lloc de l’1 al 15 de juliol. La quinzena de joves que hi participen fan tasques de manteniment i desforestació de la Via romana que uneix Balaguer i Àger, datada del segle II. Aquest antic camí permetia transportar mercaderies des de Lleida i era una via secundària que conduïa fins als Pirineus. El seu ús encara és vigent sobretot pel pas de la ramaderia i dels excursionistes. Malgrat tot, el deteriorament i la forestació està envaint el traçat i per aquest motiu el camp de treball ha planificat una intervenció que torni de nou la via als seus orígens.

Garantir l’accés equitatiu a les activitats


Pel que fa als ajuts i beques per a garantir l’accés equitatiu a les activitats de lleure educatiu, el Departament ha incrementat les partides per a famílies en situació de vulnerabilitat, que arriben fins els 1,4 milions d’euros.

D’aquesta inversió, 850.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat més de 52.000 infants i joves des del 2014, de les quals 7.724 corresponen a l’estiu passat.

A més a més, el Departament també inverteix una partida per a beques de 550.000 euros al programa propi de L’estiu és teu!, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social. Un total de 7.147 famílies s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014.

A aquestes beques, cal afegir els ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i acollidores amb una quantia equivalent al 10% del preu de les colònies de L’estiu és teu!, un ajut que ha beneficiat 15.547 famílies des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.

A més, enguany s’ha inclòs la reserva de fins a 400 places finançades completament al programa L’estiu és teu! per infants i joves ucraïnesos/es que estiguin en situació de desplaçats a Catalunya. Aquests infants també es podran acollir a la subvenció de beques si participen en activitats organitzades per entitats del sector o bé ens locals.

Nous ajuts per a la discapacitat


Pel que fa a l’àmbit dels participants amb discapacitat, s’ha ha creat aquest 2022 una nova línia d’ajuts finançada amb un total de 300.000 euros. Aquesta partida es destinarà a les entitats organitzadores de les activitats per tal que contractin monitors/es que prestaran el seu suport als infants i joves amb dependència o discapacitat reconeguda.

El programa propi L’estiu és teu! preveu beques que garanteixen que els participants amb dependència o discapacitat reconeguda disposin de monitors i monitores en exclusiva per tal que puguin participar de les diferents activitats. Gràcies a l’aportació de 419.815€ acumulada des del 2013, un total de 588 infants i adolescents amb aquesta circumstància han pogut participar al programa amb l’ajut de fins a 517 persones de suport.

Estudi sobre les necessitats del lleure educatiu


Des de la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut mitjançant l’Observatori Català de la Joventut, aquest estiu s’inicia un estudi sobre el lleure educatiu a Catalunya.

El projecte té tres grans objectius. En primer lloc, diagnosticar la situació del lleure i de l’educació no formal a Catalunya. En segon terme, es pretén copsar la capacitat de l’educació en el lleure educatiu per donar resposta a les necessitats, motivacions i imaginaris socials de les famílies, dels infants, i dels i les joves que hi prenen part com a dirigents. I en tercer terme, es vol dimensionar la cobertura social del lleure educatiu als diferents perfils i estrats familiars.

Aquest estiu es faran les enquestes presencial amb infants i adolescents que prenen part en activitats de lleure educatiu, amb una mostra prevista 600 infants i adolescents.