Notícies d’interès

303.593 infants i joves participaran en activitats de lleure aquest estiu

Publicada a Associacionisme, jove_segrià, Novetats, Recursos, Societat i Cultura. el Dilluns 10 de juliol de 2023


El Departament de Drets Socials destinarà prop d’1,5M€ en beques per garantir l’accés al lleure educatiu a les famílies en situació de vulnerabilitat.

El Departament de Drets Socials ha registrat, fins a dia d’avui, un total de 5.756 activitats de lleure per a aquest estiu a Catalunya amb 303.593 infants i joves inscrits. Aquestes xifres suposen un increment del 2% i 3% respectivament respecte de les activitats comunicades l’any passat en la mateixa data.

Aquests nens i nenes estaran acompanyats per 44.589 persones, entre monitors/es, dirigents i personal de suport.

Pel que fa als ajuts i beques per garantir l’accés equitatiu a les activitats de lleure educatiu, les partides del pressupost del Departament per a famílies en situació de vulnerabilitat sumen un total d’1’45 milions d’euros.

D’aquesta partida, 900.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques van beneficiar l’any passat més de 10.000 infants i joves.

A més, el Departament també inverteix una partida per a beques de 550.000 euros al programa propi de “L’estiu és teu!”, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies en situació de vulnerabilitat social. Més de 1.100 famílies se’n van beneficiar l’any passat.

A aquestes beques, cal afegir els ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i acollidores amb una quantia equivalent al 10% del preu de les colònies de “L’estiu és teu!”, un ajut que l’estiu passat va beneficiar 502 famílies.

Ajuts per discapacitat i dependència
Pel que fa a l’àmbit dels participants amb discapacitat o algun tipus de dependència, Drets Socials ha destinat una línia d’ajuts de 250.000 euros. Aquesta partida es destina a les entitats organitzadores de les activitats per tal que contractin monitors/es que prestin suport als infants i joves amb dependència o discapacitat reconeguda.

El programa propi “L’estiu és teu!” també preveu més de 100.000 euros en beques que garanteixen que els participants amb dependència o discapacitat reconeguda disposin de monitors i monitores de suport en exclusiva per tal que puguin sumar-se a les diferents activitats. Gràcies a aquesta mesura, 145 infants van poder participar a les colònies de la Generalitat l’estiu passat.

Més de 5.000 d’activitats
A dia d’avui, les entitats organitzadores (entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions) han comunicat a la Direcció General de Joventut un total de 5.756 activitats de lleure per aquest estiu. Es tracta majoritàriament de casals de vacances (71%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (13%), les acampades (10%), les rutes (5%) i els camps de treball (1%).

Les entitats organitzadores tenen de termini fins a set dies abans de l’inici de l’activitat per comunicar-la a la Direcció General de Joventut, de manera que les xifres aniran creixent les properes setmanes. Segons les previsions de Joventut, de juny a setembre molt probablement se superaran les xifres de participació de l’estiu passat, en què 384.816 nois i noies van participar en 7.857 activitats arreu del país.

Activitats per demarcacions
Amb les activitats comunicades fins a dia d’avui al Departament de Drets Socials, les comarques de la demarcació de Barcelona són les que de moment concentren més participants aquest estiu, amb uns 206.412 repartits en 3.255 activitats. D’aquestes, un 84,1% són casals de vacances, un 9,6% colònies, un 4,2% acampades, un 1,6% rutes i un 0,5% camps de treball.

Les comarques gironines són les segones en nombre de participants. Segons el registre actual, acolliran de moment 50.743 joves en 1.170 activitats en aquesta demarcació. En concret, es reparteixen en casals de vacances (45,7%), colònies (21,5%%), acampades (20,2%), rutes (11,3%) i camps de treball (1,3%).

A la demarcació de Lleida (comptant la plana i el Pirineu) hi ha comunicades 758 activitats, de les quals un 49,2% són casals de vacances, un 12,5% són colònies, un 23,7% acampades, un 11,1% rutes i un 3,4% camps de treball, que de moment acolliran en total 22.219 joves i infants.

Segons el registre, al Camp de Tarragona ja hi ha comunicats 18.303 participants, que pel capbaix faran unes 412 activitats repartides en casals de vacances (76,2%), colònies (11,9%), acampades (7,5%), rutes (1,7%) i camps de treball (2,7%).

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’han registrat 161 activitats per a 5.916 infants i joves. Les activitats més habituals seran els casals (78,3%), les colònies (9,3%), els camps de treball (5,0%), les rutes (1,2%) i les acampades (6,2%).

Programa pilot de colònies d’estiu en família
Enguany una de les novetats de les activitats que impulsa l’Agència Catalana de Joventut és el Colònies d’Estiu en Família. Es tracta d’un programa pilot pensat especialment per a famílies que volen desconnectar i gaudir conjuntament d’activitats de lleure educatiu i cultural, dissenyades per a totes les edats.

Els participants poden compartir experiències tant amb la mateixa família com amb la resta de famílies que hi participen. Les jornades s’organitzen de la manera següent: durant el matí els joves i infants fan activitats pensades per les seves edats, mentre que mares, pares i tutors fan activitats a part. A la tarda, tenen lloc les activitats per a tota la família pensades per compartir el lleure tots junts. En aquesta activitat sempre ha d’haver-hi un adult que participi amb els infants o joves. A les nits es fan activitats d’animació pensades per a tota la família.

Les estades es duran a terme del 30 de juliol al 5 d’agost a l’alberg l’Escala Xanascat i del 6 al 12 d’agost a l’alberg La Molina Xanascat. Aquest programa pilot ha tingut molt bona acollida i ja s’han cobert totes les places disponibles.

Places per a residents a l’estranger
“L’estiu és teu” també ha reservat per a aquesta edició 2023 places a tres torns per a nois i noies catalans de 8 a 16 anys que resideixen a l’estranger. En concret, es tracta de places en estades que combinen esports i idiomes als albergs de L’Escala (al juliol) i La Molina (entre el juliol i l’agost).

En aquestes colònies -en les quals la llengua vehicular és el català- es pretén que els participants combinin les activitats fisicoesportives amb l’aprenentatge de la llengua catalana. En aquest sentit, a més de participar en excursions, jocs o esports d’aventura (com ara escalada, BTT, descens en bot o tir amb arc), els nois i noies faran tres hores de català al dia en tallers pràctics i lúdics.


Educació emocional
Amb l’objectiu d’identificar moments i situacions que poden afectar emocionalment els infants i adolescents participants al programa, els equips de monitoratge i responsables de "L'estiu és teu" 2023 reben formació sobre educació emocional. Així mateix, aquesta eina els dota de recursos i estratègies per treballar aquest aspecte i enfortir les seves competències emocionals.

Com afecten les condicions climàtiques al lleure educatiu?
Moltes de les activitats de lleure educatiu previstes a l’estiu es duen a terme en el medi natural. Enguany, als riscos habituals cal afegir els derivats dels factors climatològics com són la sequera o l’elevat risc d’incendi en determinades zones.

Pel que fa a les mesures extraordinàries per la situació de sequera que pateix Catalunya, la Direcció General de Joventut ha informat les entitats organitzadores d’activitats de lleure educatiu de les principals indicacions en aquest sentit, com ara:

  • Les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut podran obrir-se.
  • Es confirma que les fonts d’aigua de boca dels pobles han d’estar obertes.
  • Jocs d’aigua: dependrà del lloc i les restriccions existents a cada municipi, però s’intentarà garantir un mínim per fer remullades en prevenció de cops de calor.
  • S’aprofitarà la situació per reforçar el vessant pedagògic del consum racional d’aigua.

Així mateix, la Direcció General de Joventut va posar en funcionament a principis de juny el web on entitats i empreses tenen accés a recursos per preparar les activitats seguint totes les mesures de seguretat necessàries. Entre aquests recursos, hi ha un recull de propostes d’activitats relacionades amb la situació de sequera actual amb la finalitat de divertir i al mateix temps treballar la consciència ecològica de nois i noies.

Recursos en matèria de lleure.