Notícies d’interès

El Consell Comarcal del Segrià organitza diversos tallers interculturals i activitats de prevenció de violència masclista als instituts

Publicada a Accions als INS, Estudis, jove_segrià, Novetats, Recursos, Servei d'Informació Juvenil, Societat i Cultura. el Divendres 05 de novembre de 2021


El Consell Comarcal del Segrià ha organitzat, a través del Programa de Dinamització Cívica per l’emancipació juvenil ‘Segrià Dinàmics’, el primer taller intercultural als instituts. En total s'han programat 14 sessions dins el catàleg de tallers del projecte ‘Aturem Rumors Segrià’ que tractaran dos temàtiques diferents: ‘Aturem rumors’ i ‘Privilegi blanc’.

Els tallers, que compten amb la col·laboració del Departament de Drets Socials de la Generalitat, es desenvoluparan d'aquí a finals d'any en tres instituts del Segrià: Alpicat, Alcarràs i Almacelles.

L’objectiu d’aquestes sessions és reflexionar amb els/les joves sobre les discriminacions que pateixen alguns membres de la nostra societat per motius relacionats amb el color de la seva pell, la seva cultura d’origen i la seva religió, entre altres, i sobre com afecten la rumorologia i els prejudicis racistes i xenòfobs en la seva inserció i participació en la societat.

L’Institut públic d’Alcarràs ha estat l’encarregat d’obrir l’activitat aquest divendres amb el primer dels quatre tallers programats, tots sobre el tema ‘Aturem rumors’ i adreçats a alumnes de 4t d’ESO.

A Alpicat, es preveu fer quatre tallers (dos de cada temàtica) adreçats a alumnes de 3r i 4t d’ESO, mentre que a Almacelles hi ha sis sessions previstes, que aniran adreçades a alumnes de tots els cursos d’ESO i de Batxillerat.

Paral·lelament, en una col·laboració entre “Segrià Dinàmics” i SIAD Segrià s'han programat dos activitats més, en aquest cas de prevenció de violència masclista: l’exposició ‘Lliures i sense por’ i un monòleg de Pamela Palenciano.

Pel que fa a l’exposició ‘Lliures i sense por’ és una mostra comissionada i dissenyada per l’Institut Català de les Dones i Creación Positiva per reivindicar el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat. Segueix l’estela de la campanya impulsada per l’Institut Català de les Dones el 2018 amb el títol de ‘Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals #LliuresISensePor’ i presenta 9 plafons concebuts com a recurs formatiu per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes, i què es pot fer davant situacions de violència.

Quan al monòleg de Pamela Palenciano, que avui ja s’ha ofert a Almacelles juntament amb l’exposició, porta per títol ‘No solo duelen los golpes’ i té com a objectiu sensibilitzar la població vers la violència masclista, conèixer les conseqüències de la violència masclista en la vida de les persones i conèixer experiències reals compartides en primera persona per una dona víctima de violència masclista. L’activitat consisteix en un espectacle de teatre en el que, mitjançant l’humor i la parodia, es tracten temes tant seriosos i rellevants com el sexisme i la violència masclista.