Notícies d’interès

El Consell Comarcal del Segrià impulsa un total de 331 activitats destinades al jovent durant l’any 2022

Publicada a Accions als INS, Associacionisme, Estudis, Garantia Juvenil, jove_segrià, Novetats, Participació Juvenil, Plans Locals de Joventut, Salut, Servei d'Informació Juvenil, Societat i Cultura, Treball. el Dimarts 27 de desembre de 2022


El servei “Jove_Segrià” ha organitzat 152 accions en municipis i, juntament amb les Referents d’Ocupació Juvenil i les dinamitzadores del programa “Segrià Dinàmic”, 179 accions en instituts. També ha treballat coordinadament amb altres serveis del Consell Comarcal, com ara Igualtat o el SIAD.

El servei comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Segrià “Jove_Segrià” ha coordinat durant aquest any 152 activitats de lleure i formació en municipis de la comarca, amb la participació d’uns 1.500 joves, a més de 179 accions en instituts, de les que han pogut gaudir uns 1.500 alumnes, en alguns casos coincidents amb el públic de les activitats als municipis.

De les accions que es realitzen als diferents instituts de la comarca, 80 les han gestionat directament els tècnics i tècniques de Joventut del Consell i han estat relacionades amb temes de salut, gènere, igualtat, relacions entre iguals, educació emocional, salut mental, bullying, ús de pantalles, alimentació o relacions afectivosexuals. Les altres 90 les han fet les Referents d’Ocupació Juvenil i han consistit en tallers sobre competències ocupacionals, com fer un currículum o una entrevista de feina, canals de recerca de feina, mercat de treball o orientació educativa. Les 9 accions restants les han portat a terme les dinamitzadores del programa de suport a joves amb vulnerabilitat Segrià Dinàmic i han tractat al voltant de la igualtat, la inclusió i la tolerància.

Aquest últim trimestre de l’any ha estat especialment actiu al Segrià pel que fa a accions adreçades al públic juvenil, com un curs de monitors/es de lleure a Albatàrrec, Torres de Segre i Almacelles; un curs de premonitor/a de lleure a Maials i Benavent de Segrià; tallers de salut, educació, orientació i inclusió als instituts; i diverses representacions de teatre sobre prevenció de violència de gènere i masclismes, en col·laboració amb el SIAD Segrià (‘És de conya’, de Nus Cooperativa, a l’INS Canigó d’Almacelles; ‘Això no és amor’, de Marina Marroquí, a l’INS Joan Solà de Torrefarrera; ‘Ludere’, amb la companyia InHabitants, a Puigverd de Lleida; i ‘No solo duelen los golpes’, de Pamela Palenciano, a l’INS de Seròs).

A més, molts ajuntaments implementen a finals d’any les activitats incloses dins els plans locals de Joventut, de la mà de “Jove_Segrià”. Les activitats que s’ha fet són: un tast de vins de proximitat a Alcanó, una sortida a Port Aventura, un curs ACTIC mitjà a Torres de Segre presencial i un online, un taller de mobiliari urbà a Montoliu de Lleida, una visita a l’hípica a Alcoletge, un curs de català C2 a Alcoletge, un taller d’aprendre a parlar en públic a Corbins i un altre d’iniciació a la pirotècnia, un curs de fotografia a Alcoletge, un curs DEA homologat a Puigverd de Lleida, Paintball a Seròs, la millora de l’Espai Jove dinamització del teixit juvenil a Vilanova de la Barca, Laser tag als Alamús, un mural a l’Espai Jove dels Alamús, un taller de teràpia del riure a Alcoletge, Scape Room i Paintball a Sarroca de Lleida, i una sortida al Karting d’Alpicat amb el jovent d’Alcoletge.

D’altra banda, s’han fet diverses accions de formació i seguiment de casals de lleure i instal·lacions juvenils, i s’han organitzat les II Jornades Networking Odisseu al Segrià Sec sobre arrelament, a Llardecans.

Una altra de les actuacions del servei de Joventut és donar suport a les entitats juvenils. De fet, en aquest últim trimestre de l’any s’ha actualitzat la situació de vuit associacions juvenils de la comarca i se n’han creat dues de noves. 

El servei comarcal de Joventut també ha fet diverses accions i col·laboracions amb Cases de la Música dins el programa de suport a la creació musical.

D’altra banda, el servei del Consell Comarcal del Segrià ofereix orientació i assessorament al jovent en temes de formació, feina, salut, habitatge o lleure, entre altres.

“Jove_Segrià” també ha col·laborat aquest any en diverses campanyes de sensibilització juntament amb altres serveis del Consell Comarcal, com el servei d’Igualtat. Així, ha participat en la campanya ‘Al Segrià, piscines cíviques’ o en ‘Cavalcades reials-Cavalcades reals’, així com en algunes campanyes solidàries de la mà d’entitats del territori, com ara un concert solidari per a La Marató de TV3 o la compra de gorres de l’AFANOC contra el càncer infantil.

Cal destacar l’ampliació del personal del Servei comarcal de Joventut del Segrià amb la incorporació de dues tècniques compartides en l’últim trimestre de l’any, que se sumen al coordinador, a les dues Referents d’Ocupació Juvenil i a les quatre dinamitzadores del programa de suport als joves amb vulnerabilitat.

De cara al 2023, la principal novetat serà la posada en marxa de l’Oficina Jove del Segrià i la presentació del catàleg Estrats-Sons de Ponent, que té per objectiu la promoció i el foment de la contractació de grups musicals emergents de Ponent.