Notícies d’interès

Reeixim l’OESST torna a Ponent per a la creació de noves cooperatives

Publicada a Convocatòries, jove_segrià, Novetats, Recursos, Treball. el Dilluns 08 de abril de 2024


La segona edició s’obre als consells comarcals del Segrià, les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera per reactivar el teixit socioeconòmic del territori, i compta amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica

La Diputació de Lleida ha acollit avui la presentació de la segona edició del projecte Reeixim l’OESST, un projecte per a l’impuls i la creació de noves cooperatives a Ponent per reactivar el teixit socioeconòmic del territori, que combina un itinerari formatiu gratuït i un matchfunding.

L’acte, que s’ha presentat a la sala de premsa del Palau de Diputació, ha comptat amb la presència del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú; el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau; el vicepresident del Consell Comarcal del Segrià, Manel Ezquerra; el vicepresident del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó; i el coordinador de Ponent Coopera, Marcel Vidal.

Amb l’objectiu de crear noves oportunitats i llocs de treball al territori, Ponent Coopera i  cinc consells comarcals de Ponent (Segrià, Garrigues, Urgell, Pla d’Urgell i Noguera) engeguen una nova edició del projecte Reeixim L’OESST.

Segons ha explicat Marcel Vidal, aquesta iniciativa consta d’un programa formatiu gratuït adreçat a totes les persones interessades a crear una cooperativa i de matchfunding, un micromecenatge publicoprivat a través de la plataforma Goteo.org on el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i els consells comarcals que participen igualaran amb un fons públic de 20.000 €, fins a 4.000 € per comarca, les aportacions que faci la ciutadania als projectes emprenedors. Es preveu repartir 40.000 € o més en un màxim de 5 projectes que s’escolliran en funció de les bases previstes.

Jordi Verdú ha destacat, en la seva intervenció, que “polítiques de treball, d’empresa, com aquestes, el que estem fent és fomentar l’arrelament, crear projectes de vida, projectes empresarials i que, en definitiva, facin que la gent es pugui quedar vivint i treballant on resideixen”.

Carles Palau i Manel Ezquerra han coincidit en assenyalar la importància de projectes com aquest per donar vida al territori, als projectes d’economia amb valor social i solidari i per la sostenibilitat. De la seva banda, Jaume Setó ha remarcat que pot ajudar a donar un tomb a qüestions com el despoblament.

La convocatòria de Reeixim L’OESST està dissenyada per tal que els 5 projectes guanyadors, un projecte per cada comarca participant, puguin arribar a aconseguir un finançament de 8.000 € o més en el procés de micromecenatge entre les aportacions privades i públiques.

Aquesta segona edició està adreçada a persones emprenedores i col·lectius que tinguin una idea i vulguin iniciar un projecte empresarial cooperatiu en alguna de les comarques participants de Ponent.

L’itinerari formatiu s’iniciarà el proper 8 de maig i constarà de 8 sessions de tres hores que es realitzaran setmanalment en format virtual. L’itinerari estarà especialitzat en l’elaboració del pla d’empresa on els tècnics de Ponent Coopera acompanyaran les persones participants a iniciar els seus projectes empresarials a través de la fórmula jurídica de la cooperativa, i es vincularà a la línia d’accés al finançament a través del mètode matchfunding.

Durant els mesos de juliol i agost, s’obrirà el concurs on les iniciatives podran presentar el seu projecte definitiu perquè un jurat el valori i esculli les cinc idees guanyadores, un projecte per comarca.

Un cop escollits els projectes, aquests rebran una formació i acompanyament intensiu durant el mes d’octubre de 2024 per part de la Fundació Goteo, per dissenyar les respectives campanyes de comunicació i micromecenatge, necessaris per poder assolir l’objectiu de finançament mínim (almenys uns 4.000 €) dels respectius projectes.

Reeixim L’OESST és un projecte promogut per Ponent Coopera, amb el suport dels consells comarcals del Segrià, les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i Leader Ponent.

Arrela’t al Pirineu i Aran

Reeixim L’OESST segueix els passos del projecte “Matchfunding. Arrela’t al Pirineu i Aran”, que va sorgir l’any 2020 i ja compta amb tres edicions sent un èxit rotund. El projecte és una campanya de finançament col·lectiu que pretén activar projectes amb retorn social a les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran. En aquesta acció, les administracions complementen amb un fons públic de 24.000 € les aportacions que la ciutadania fa a través de la plataforma de micromecenatge Goteo.org.

+ info a: https://ponentcoopera.cat/ca/c/reeixim-loesst-83