Notícies d’interès

Torrebesses acollirà una jornada ODISSEU organitzada per l’àrea de joventut i promoció econòmica del Consell Comarcal del Segrià

Publicada a Associacionisme, jove_segrià, Novetats, Recursos, Societat i Cultura, Treball. el Dijous 14 de octubre de 2021


Torrebesses acollirà el dissabte 23 d’octubre la tercera Jornada Networking Odisseu Segrià organitzada per l’àrea de Joventut i Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Segrià, se celebrarà sota el títol ‘Aposta per tu i per un món més rural: estratègia de repoblament i territori’ i tindrà com a escenari el Casal Social de Torrebesses.

Les dues anteriors jornades Odisseu havien tingut lloc a l’Escola Agrària d’Alfarràs, l’última, el passat mes de maig. En aquesta ocasió, s’amplia l’horari i el format de la jornada i es porta fins al Segrià Sec, donat que el repoblament del territori és un dels reptes de present i futur d’aquesta zona de la comarca.

La jornada desenvoluparà diferents àmbits temàtics, com són l’arrelament als territoris rurals, el repoblament, la dinamització, l’emprenedoria, les estratègies, actuacions i agents a favor d’atreure i retenir talent al territori, la despoblació del món rural a Catalunya i les experiències de ruralitat i d’economia social i cooperativa.

Va adreçada als municipis i a la població de la comarca, les entitats juvenils, emprenedors/ores, el teixit associatiu, regidors/ores, estudiants i altres ens i organitzacions que treballen en aquesta matèria.

Els objectius són afavorir l’intercanvi d’experiències i propiciar els contacte entre els assistents; arribar a uns acords mínims de treball en matèria de repoblament tant a nivell local com comarcal; potenciar l’ocupació al Segrià Rural a través de crear sinergies entre productors/empresaris i joventut; i detectar necessitats i trobar noves línies de treball.

Es faran tres taules rodones. La primera, sobre Treball/Emprenedoria/Projectes, comptarà amb la participació de Mireia Font, gerent del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya; Xavier Ibars Roca, de l’allotjament rural Masia Torre Roca (Aitona) i Arnau Urrea, Oli 1835 (Torrebesses).

La segona taula, sobre Cultura/Escola/Món Rural, tindrà les intervencions d’Eloi Bergós, alcalde de Penelles, i Lara Costafreda, il·lustradora i activista artística, i tractarà sobre la presentació de diferents experiències artístiques per combatre l'èxode rural.

La tercera, sobre Economia/Habitatge/Món Rural, tindrà com a protagonistes a Ignasi Aldomà i Josep Ramón Mòdol, que presentaran l’estudi ‘Nous índex de relleu generacional al món rural’ i Eduard Trepat, coordinador tècnic d’ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya).

Finalment, ja de cara a la tarda, el programa inclou una dinamització amb grups de treball i la cloenda. També hi ha la possibilitat de quedar-se a dinar.

Les inscripcions es poden fer fins al 21 d’octubre enviant un correu electrònic a joventut@segria.cat i promeco@segria.cat indicant: nom i cognoms, càrrec/rol tècnic i municipi.

La iniciativa compta amb el suport de la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials, i es fa a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.