Notícies d’interès
Una cinquantena de participants a Torrebesses a la primera jornada ODISSEU organitzada per Consell Comarcal al Segrià Sud
La jornada ha girat al voltant d'estratègies de repoblament a l’àrea rural, en l'àmbit econòmic, cultural i d'habitatge
El Casal Social de Torrebesses ha estat l’escenari, aquest dissabte, de la tercera Jornada Networking Odisseu Segrià que organitza l’àrea de Joventut i Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Segrià. La jornada ha comptat amb una cinquantena de participants, la majoria alcaldes/esses, regidors/ores i tècnics/ques d'ocupació, i s’ha celebrat sota el títol ‘Aposta per tu i per un món més rural: estratègia de repoblament i territori’.
La benvinguda de la jornada ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; el Secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Carmel Mòdol; la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Maricel Segú; i l'alcalde de Torrebesses i president de l’Associació Micropobles de Catalunya, Mario Urrea. Pel que fa a la cloenda, ha anat a càrrec del vicepresident primer del Consell Comarcal del Segrià i cap de Serveis Socials, Benestar i Família, Antoni Bosch. També ha assistit a la jornada el cap de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell, Josep Lluís Huguet.
Durant la seva intervenció Masot ha destacat “la importància de l’arrelament i el repoblament com a mesures urgents per fer front a la situació de despoblament, dos conceptes que en l'actualitat són clau per al territori i el país”.
Ha repassat algunes dades, com que més de la meitat dels 947 municipis que integren Catalunya (concretament 488, que representen el 51,5%) tenen menys de 1.000 habitants. Aquests municipis concentren únicament el 2,56% de la població catalana i suposen gairebé el 40% de la seva superfície. Per altra banda, els municipis menors de 500 habitants a Catalunya són uns 336, fet que representa el 35% del territori català. Per tant, ha assenyalat, “la situació és greu i urgent, i jornades com aquesta i els estudis duts a terme en els darrers anys, aborden aquesta temàtica i plantegen alternatives”.
Entre les prioritats de cara al futur, n’ha destacat, entre altres, “l’activitat econòmica diversificada, reinventar el sector primari, el desplegament de la fibra òptica o parcs d’habitatge, a més de potenciar el sector serveis, l'educació o el comerç”.
Per la seva banda, Toni Bosch ha fet una valoració molt positiva de la jornada, tant pel contingut dels temes tractats com per les xifres de participació i ha destacat el suport del Consell Comarcal en la promoció d'activitats que afavoreixin l'arrelament dels joves als pobles. Per això, ha dit, "després de l'èxit de les dues jornades Odisseu a Alfarràs, calia fer una jornada Odisseu al Segrià Sec, una de les zones que més pateix el despoblament però que a la vegada s'està reinventant amb iniciatives culturals, econòmiques i turístiques com les que s'han exposat a les taules de debat".
També s’ha volgut destacar el treball que, a nivell de Consell Comarcal, s’ha dut a terme des de les àrees de Promoció Econòmica, Joventut i Referents d’Ocupació Juvenil.
La jornada ha inclòs tres taules rodones, una visita guiada i una dinamització de grups de treball, amb l’objectiu d’incentivar i facilitar el retorn i l’arrelament dels joves cap el medi rural, així com el coneixement sobre el món rural i el desenvolupament territorial; afavorir l’intercanvi d’experiències i propiciar els contacte entre els assistents; arribar a uns acords mínims de treball en matèria de repoblament, tant a nivell local com comarcal; potenciar l’ocupació al Segrià Rural a través de crear sinergies entre productors/empresaris i joventut; i detectar necessitats i noves línies de treball.
La primera taula, ‘Treball/Emprenedoria/Projectes’, ha comptat amb les intervencions de Mireia Font, gerent del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya; Xavier Ibars, de l’Allotjament Rural Masia Torre Roca (Aitona); i Arnau Urrea, responsable d’OLI1835.
La segona taula ha tractat sobre ‘Cultura/Món Rural’ i hi han participat Eloi Bergós, alcalde de Penelles i diputat d’Acció Territorial de la Diputació de Lleida, i Lara Costafreda, il·lustradora, activista artística i directora creativa.
A la tercera, sobre ‘Economia/Habitatge/Món Rural’, hi ha intervingut Josep Ramon Mòdol, que han presentat l’estudi ‘Nous índex de relleu generacional al món rural’, del Departament de Geografia i Sociologia de la UdL; i Eduard Trepat, coordinador tècnic d’ARCA (Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya).
El programa Odisseu està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials, a partir d’una iniciativa conjunta de la Fundació del Món Rural i de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local Leader de Catalunya i la xarxa de professionals de joventut.